Redactie "'s-Gravendeel door de eeuwen heen”
 
In het jaar 1993 werd in 's-Gravendeel het vierhonderdjarig bestaan gevierd.
 
Het was een groots feest. De hele bevolking liep in klederdracht en vele activiteiten accentueerden momenten uit het verleden.
 
Tijdens die feestweek werd het historische boek "1593-’s-Gravendeel-1993” gepubliceerd.
 
Een groot aantal auteurs had zich met het schrijven van dat boek bezig gehouden. Het was een lijvig boek geworden, maar ondanks dat waren er nog veel verhalen onverteld gebleven.
 
Oud-burgemeester D. Lodder vond daarom dat er een vervolg moest komen op het zoeken naar gegevens over de geschiedenis van ons dorp en het publiceren daarvan. De Historische Vereniging werd opgericht en één van de eerste taken was het vormgeven van een eigen tijdschrift, waarin de bedoelde publicaties konden worden geplaatst.
 
In januari 1995 werd het eerste nummer van ' 's-Gravendeel door de eeuwen heen' uitgebracht en huis-aan-huis verspreid in 's-Gravendeel. Een inmiddels gevormde redactie nam op zich om ieder kwartaal een boekwerkje met wetenswaardigheden uit te brengen en onder de leden te verspreiden.
 
Inmiddels zijn we bezig aan jaargang 16 en meer dan zestig kwartaaledities verder. Wat publiceren wij? Ieder kwartaalblad bevat een bonte mengeling van interviews, volksverhalen, oude krantenberichten, genealogische gegevens, artikelen over woonhuizen en adressen en natuurlijk ook het hedendaagse nieuws over de vereniging.
 
In de afgelopen jaren hebben wij ook een aantal speciale uitgaven samengesteld: tweemaal een algemeen fotoboekje, een fotoboek over de vlasindustrie, een nummer over de Tweede Wereldoorlog, de Watersnoodramp van 1953, de brandweer, de Schenkeldijk, kortom, teveel om op te noemen.
 
Het 'Groene boekje' is algemeen een begrip binnen de Historische Vereniging 's-Gravendeel!